Kustartilleriet idag

Har vi kustartilleri idag?  

Kustartilleriet upphörde 2000 som vapenslag och är idag en del av Marinen. idag har batterier som de på Hemsön ersatt av rörliga system. bland dessa olika sjömålsrobotar som kan bära av fartyg, flyg och även av lastbilar. vissa system är så pass små att de kan delas upp mellan soldater och bäras.

Nedan ser du några några exempel på marina fartyg som man kan träffa på kring Härnösand.

En av pjäserna på Havstoudd i norrsken

Stridsbåt 90

Från höga kusten

Stridsbåt 90 tillverkat i Docksta 50 km norr om Härnösand. Dessa används bland annat av Amfibiekåren och de är utrustade med Sjömålsrobot 17 som kan bäras iland på öar och skär av soldater.

Visby korvett

HMS Härnösand 

En korvett av Visby klass. Under Höga kustenbron. Dessa är bland annat utrustade med Sjömålsrobot 15. 

RBS 15

Svenska försvarets tunga sjömålsrobot

Robotsystem 15 (RBS 15), är en Saab-tillverkad sjömålsrobot avsedd att slå ut ytfartyg. Roboten infördes på 1980-talet på torpedbåtarna i Norrköping-klassen.

I slutet av 1990-talet modifierades den till den förbättrade versionen Mk.II.

Under 2000-talet uppgraderades systemet ännu en gång till version Mk 3. Robot 15 använder aktiv radar för att hitta sitt mål och har en räckvidd på 200 kilometer.

Roboten används av svenska flottan och utgör huvudbestyckning på svenska korvetter av Stockholm-, Göteborg- och Visby-klass. Robot 15 utgjorde också huvudbestyckning på svenska robotbåtar av Norrköping-klass.

Robot 15 finns även i en luftburen version (Robot 15F) avsedd för svenska flygvapnet samt i en landbaserad version.