Området

Mycket att se

Ovan jord finns det också mycket att se. Där är ni välkomna att ströva runt på egen hand. Vi har en permanent utställning med militär utrustning, allt från fordon, och kanoner till tält och fältkök.

På toppen av berget finns tre stycken 15,2 cm pjäser m/51 i dubbellavettage (Torndubbelpjäser). Pjäserna tillverkades av Bofors på beställning av Kungen av Siam (nuvarande Thailand) meningen var att dessa skulle placeras på kryssare som byggdes i Trieste, Italien, sammantaget byggdes sex pjäser, men pga andra världskrigets export restriktioner så stannade pjäserna i Sverige och konverterades till KA, tre av dem landade på Bungenäs (Gotland) och tre hos oss på Hemsön. För detta ingrepp krävdes att man installerade omformaraggregat som ska omvandla växelström från bergrummet till pjäsernas likström, anledningen till detta var att fartygspjäser använder likström.  Pjäsernas räckvidd var med krut laddning (1) 12 km och med laddning (2) 22 km (mindre träffsäkerhet på denna). Granaterna var av olika typer, pansarbrytande samt spräng granater, granat vikten var 46 kg. Eldhastighet 4-5 skott/minut. Varje pjäs hade 25 mans besättning. Pjäserna dirigerades från eldledningen i berget med hjälp av ARTE 724. Pjäserna användes från 1956 till anläggningen stängdes.

I skalskyddet ingick även 75 skyttevärn och sex granatkastarställningar som placerade över ett stort område på bergets hjässa, dessa bemannades av markstridstrupperna, det är deras sängar ni hittar i den blå gången nere i berget.

Utställningen är skyltad och tveka inte om ni möter någon av vår personal, det är bara att fråga om det är något ni funderar över. 

Sist men inte minst, vår vidunderliga utsikten över höga kusten och havet!