Trossen

Kök, verkstäder, sjukhus, boende och Förråd.

I trossdelen av anläggningen hittar man de understödjande delarna av anläggningen. Detta är även den del som vi först besöker på vår vandring genom berget.

Trossen består av, Sjukhus, Maskinhall med dieselaggregat, verkstäder, Logement och Kök som är utrustat för att kunna utspisa 340 man dagligen, utrustningen består av tre stora ångkokkärl, två stekbord, spis samt ett diskrum.Mässarna var fördelade efter rang, överst på denna sida ser vi de värnpliktigas mäss som av förklarliga skäl också är den största, då de var klart överrepresenterade i antal. Det fanns ytterligare två mässar i anläggningen, en för de högre officerarna där ni även kan se den nuvarande kung Carl XVI Gustafs autograf på väggen, här tillbringade även den spion dömde Stig Bergling en tid. På andra sidan köket finns även en mäss för underbefälen.

Det dieseldrivna kraftaggregatet av märket NOAB Polar kunde med sina 8 cylindrar och 445 bhp generera 370 kW med 400 Volt och 535 amperes styrka vid 600 varv i minuten. Detta räckte till att driva allt i fästningen i 90 dagar